Stikkord

, ,

Han var like brei som han var høy

Han var like brei som han var høy. Utenfor det gamle rådhuset.

Halfdan Biering var ute på fjorden.  Riktignok er Biering død for over 60 år siden, men ånden hans «svever over vannene» fremdeles. Historiene om Biering er både mange og saftige.  Han hadde 22 katter flyende rundt i leiligheten (eller hva det nå var). «Det var så mye katteskit under senga at tøflene kom skliende ut igjen». Fortalte han selv.

Biering var like høy som han var brei. (ca. 1,60 begge veier).  Han hadde bart og når han var i båten så sa han at «eg pilker i potten».  Han snakket tre, fire språk og hadde studert visstnok i Frankrike en gang i tiden.  De brukte han som guide på Breifonn Hotell av og til om sommeren og han var innom både vatn og såpe en gang i uka.

På hoteller førte han seg som en konge. Men Biering likte seg best på Breifonn i Røldal

En gang hadde kompisene kommet med ølkasser og greier. De satt seg i den ene stolen og resten på senga og Biering satte seg på komfyren.  Han kom ikke på at plata (det var bare ei plate) var på.  Halfdan Biering brant et trillrundt hol i ræva.

Han var ute på fjorden.  Satt i robåten sammen med «Feiltrykker» Andersson. De skulle til Kvitno for å fiske og for å kose seg i det vakre sommerværet.  De hadde vin med seg,  noe annet var utenkelig.  Biering satte flaskene til kjøling i elva.  De hadde rodd langt. Men det var skummelt,  Halfdan Biering visste det.  Men flaskene sto trygt – trodde både han og «Feiltrykker Andersson.

De fisket.  Biering med fluestang.  Plutselig ble de oppmerksom på sommeren store katastrofe –  vinflaskene hadde veltet og knust mot steinene.  Det hadde akkurat skjedd, elva var farget rød.  Og Biering og «Feiltrykkeren» kastet seg i bekken og drakk – og drakk – og drakk.  For seint, for S-E-I-N-T.  Aldri, verken før eller senere, hadde Biering og «Feiltrykkeren» fått i seg så mye vatn.

( «Feiltrykker» Andersson var typograf i avisa «Hardanger»)

Reklamer