Stikkord

, , , ,

Tre undommer var på «turne». Tøffe gutter, et ran her, et ran der. Den eldste visste hvor de kunne dra.  Han hadde vært der før. Bare et par gamlinger på en veglaus gard langt fra folk.  «Peace of cake».  De dro opp i Tjødnadalen, eller Tjørnedalen. Dro hver sin plastpose over hodet, trakk en revolver, og to av dem tok seg inn i huset. Den tredje «hentet» Sunniva som hentet ripsbær utenfor huset. Den nesten 80 år gamle og tynne kvinnen ble dradd inn i huset.  Broren Samson Hildal i huset var 76 år. Han satte seg til motverge. Grep fatt i revolveren, han trodde ikke revolveren var ladd. Den eldste måtte kjempe virkelig hardt mot den gamle mannen, skuddet gikk av, kula gikk gjennom taket, videre gjennom ei rosemalt kiste i etasjen over. Mannen slo Samson i svime.  Sunniva hadde segnet om.  Samson ble bundet til en stol på kjøkkenet og de tre romsterte, fant 10.000 kroner, kuttet telefonledningen og forsvant.  De visste neppe da at de hadde drept Sunniva. Hun lå på golvet i gangen, kvalt av sitt eget oppkast.  Samson satt bundet på kjøkkenet.  Han fikk ingen kontakt, den ene foten var brukket. Etter et døgn kom han seg fri, fikk karret seg ned i kjelleren og ut.  Fant en papirsekk som han kanskje kunne ake seg den vanskelige vegen ned naoboen – nede ved vegen. Men han kom ikke lenger enn til kjellerveggen. Der ble han funnet av Terje Kollbotn som slo alarm så snart det var mulig.

Ambulanse kom, politiet kom. Samson var forkommen, blodete og hadde store smerter da han ble hentet av Jakob Torheim, Birger Oppedal og Olav Sveinsgjerd.  Sunniva kunne ingen gjøre noe for.

Jakten på de tre var hektisk. Men de ble tatt ganske raskt.  De tre hadde stjålet 10.000 kroner, tatt ett liv og ødelagt et annet.  De hadde gått inn i et hjem hvor to mennesker levde i fred med alt og alle. To gamle mennesker som hadde en gard på 19 dekar, noen sauer, en potetåker, litt bær…..det var det.   Hver søndag leste Sunniva i Ludvig Munthes andaktsbok. I  2018 er  det 35 år siden det skjedde.

Hvor de unge er ? Den ene klarte seg – visstnok .  De andre er døde . Så døde også den tredje. Fikk de alle noe av dette ?