Stikkord

, , , , , , , , , , , , , , ,


Robert L. Hahnke (t.v) fra New Hampshire Police kom for å finne ut mer om ei ulykke ved Låtefoss for 116 år siden.
l

11.juli  1897 falt 26 år gamle løytnant Gustav von Hahnke i den frådende Grøndalselva og tatt av den sterke strømmen. Han ble funnet i september nede ved Grønsdal av lokale personer. Året etter ble det hengt opp ei stor minneplate av Gustav von Hahnke.  Han var offiser ombord på S /S Hohenzollern, keiser Wilhelm II, yacht. Resten er nesten glemt, men bare nesten.  Og plutselig sto Robert L. Hahnke, en amerikansk politimann,  i døra. Han var kommet fra Nashville i Tennesee, ens ærend for å finne stedet hvor bror til hans oldefar hadde omkommet for nøyaktig 115 år siden. Han var kommet for å finne ut om mer. Hvem så hva som skjedde ?  Og noen hadde sett. Han fikk vite det, han fikk vite at to veldig unge brødre hadde sett hvordan Gustav von Hahnke hadde falt i elva. At kameraten, von Lewetsov , hadde stanset for å kjøpe markjordbær av to småjenter og kom for seint til å redde ham.  Han fikk vite at alle, også den minste av pikene med markjordbær øverst i Grøndalsbrekka, hadde emigrert til USA. Den yngste ble modell og arbeidet siden som kammerpike hos selveste Mary Pickford i Hollywood. Hun het Brita Juvet og var altså fra Juvet. Huset hun bodde i står der ennå.

Slik var Gønsdalsbrekka da Brita solgte markjordbær som sjuåring.

Von Hahnkeslekta emigrerte til USA så tidlig som i 1881, men flere av dem var sterkt knyttet til keiser Wilhelms stab og var venner av keiseren, blant annet Gustavs far,  general Wilhelm von Hahnke.

Uansett er det merkelig at 115 år – på dagen for ulykken i elva nedenfor Låtefoss – står plutselig slektningen Robert Hahnke i døra og vil vite mer. Og at Gustav von Hahnke hadde ikke begått sjølmord. Han kunne si som øyenvitnene hadde sagt – Gustav hadde omkommet ved et tragisk uhell. To unge gutter så hva som skjedde, de så at djupe, tørre hjulspor og lav fart på Gustav von Hahnkes sykkel fikk han til å tippe utfor og rett i stor sommerelv. De hadde sett den unge tyskeren prøvde redde seg i en stein som som stakk opp, men var sjanseløs.

Året etter – i 1898 – ble minneplata som i dag står ved Låtefoss,  avduket. Store menneskemengder deltok ved Juvet. Keiser Wilhelm II hadde kommandert hele sin stab til å gå fra Odda til Juvet. Avdukingen ble filmet og filmen skal ligge ved et museum i Koblenz  i Tyskland. I 2018 er det 121 år siden ulykka. Og 120 år siden minneplaten som nå står ved Låtefoss.

Reklamer