Stikkord

, , , , , , , , , , , ,

Arthur Lindstrøm (t.v.) og Sjur Bratteteig ble offer for en blodig krig. Skjønt vi vet ikke om Arthur overlevde.

Arthur Lindstrøm (t.v.) og Sjur Bratteteig ble offer for en blodig krig. Skjønt vi vet ikke om Arthur overlevde.

I 1995 dukket spørsmålet opp – ble Arthur Lindstrøm fanget av russerne ? Arthur Lindstrøm og Sjur Bratteteig fra Tyssedal hadde offisielt vært erklært døde og det var ingen tvil om at Sjur Bratteteig hadde omkommet da det japanske fangeskipet «Maru» ble senket av amerikanske bombefly i Sør-Kinahavet i desember 1944. Arthur Lindstrøm var ombord i et av de andre «Maru»-skipene. Også det ble senket, men var Arthur fremdeles ombord ? Ryktene sa at det var noen av fangene hadde rømt, hoppet i havet.  Båten ble bombet og gikk ned med fanger og besetning. Etter krigen ble familiene tilkjent krigspensjon fra USA.  Men i Lindstrøms familie ble en nagende tvil styrket da den østerikske advokaten Maximillian Manfred i 1956 kom ut fra sovjetisk fangeskap som han hadde sittet i siden 1945. Manfred fortalte at han i 1951 eller 1952 hadde truffet to nordmenn i en transittleir i Vorkuta. Den ene het Lindstrøm, var relativ høy og hadde snakket brukbart russisk. Han hadde vært i god form og lo lett. Beskrivelsen passet godt svært godt på Arthur Lindstrøm. Senere skulle vise seg at det kun var bare to Lindstrøm som var savnet, den ene het Erik og var fra Australia.  Arthur Lindstrøm hadde trolig vært ført opp som amerikaner.

Maximillian Manfred ble stemplet som en bløffmaker, men det var åpenbart – skulle det vise seg – å være av politiske grunner. Osvald Harjo ble et offer for det samme i Norge.  Men Manfred kunne neppe bløffet og hvorfor skulle han dikte opp to nordmenn. Tidligere lensmann i Kvinnherad, Per Smaamo som var Arthur Lindstrøms svigersønn, tok dette opp med UD. Han hadde overtatt arbeidet etter politi Arne Fossum. Også Tom Lindstrøm tok del i arbeidet. Og i en fjersynsreportasje hvor Tom Lindstrøm deltok i 1995, lovet UD å undersøke saken.  Det var det siste noen hørte fra saken.  Arne Fossum, Per Smaamo og  Tom Lindstrøm er døde.  Men et sted i noen arkiver i Sibir et sted ligger kanskje sannheten ? Og har UD sjekket ?

Historien om Arthur Lindstrøm og Sjur Bratteteig er historien om hvordan to tyssedalsgutter ble et offer for noe av det mest bestialske mennesker kan bli utsatt for.

Den er fortalt i boka «Lindstrøm» som kom ut i 1997. I denna boka handler det i dikterisk frihet om «Babusjka» – kanskje kan det ha vært Arthur Lindstrøm ?