Stikkord

, , , ,

Sydney Hart var forvist til Odda, han bodde her i 26 år og skar til slutt halsen over på seg selv.  (foto NVIM)

For litt siden dukket et vinterbilde fra Odda. Et bilde som er malt av Sydney Hart, en ulykkelig engelskmann som levde av blant annet ved å male landskapsbilder fra Odda. Første gang han kom var han sammen med sin far som het Thomas Hart og som i likhet med sin sønn var kunstmaler. Begge var dyktige. Noen bilder var svært gode og solgte bra.  Sønnen Sydney han kom ikke lenger enn til Odda, til «Bokkaloftet» på Prestegårds Hotel, senere Grand Hotel. Der døde Sydney Hart for egen hånd. På ett av rommene helt på toppen av hotellet. Av ukjente grunner ble etasjen kalt «Bokkaloftet». De siste årene hotellet eksisterte var den etasjen stengt for gjester, trolig av branntekniske grunner. Her bodde Sydney Hart sammen med malerutstyret sitt . Han var trolig et ulykkelig menneske med alkoholproblemer og depresjoner.  Han  hadde hele sitt over 26 år lange opphold i Odda . Oppholdet i Odda ble for det meste betalt av familien. Han hadde hatt vanskeligheter med blant annet politiet i Cornwall.

Sydney Hart var født i Cornwall i 1867. Som 17.åring hadde han sammen med sin far Thomas Hart, sin først kunstutstilling. Hvert år tok faren han med seg til Odda. Begge var gjester på det første Hotel Hardanger da hotellet brant ned i 1895. Sydney Hart slo seg ned i Odda fra 1895 og overtok farens atelier like ved det nye hotellet som kom opp i 1896.  Atelieret var i det som senere ble Eidnes fotoforretning.

For oddingene ble han et mysterium, men har var ikke uten venner.  Han bodde på det flotte, nye hotellet helt til Odda kommune overtok Hotel Hardanger i 1917 (Det gamle rådhuset). Mange av hans venner dro fra Odda, han ble mer og mer ensom.  Alkoholisert og djupt ulykkelig skar han en dag halsen over på seg selv. Han ble imidlertid funnet, sendt til Odda Sjukehus i hui og hast og der satte doktor Håvik i gang med nål og tråd, det må ha vært ganske villt. Vaktmester Ingebrigt Johannesen fortalte at han holdt hodet på plass mens Håvik sydde. Johannesen måtte vri på hodet etter ordre fra doktor Jan Håvik. Litt den ene vegen, og litt den andre vegen. Det må ha vært virkelig vært litt av påkjenning – både for Johannsen og muligens Sydney Hart, han levde fortsatt. Håvik var fullstendig oppslukt av arbeidet.

Odda i vinter for 120 år siden, slik Sydney Hart så det, ( foto NVIM)

Sydney Hart levde i tre dager etterpå. Ingebrigt Johannesen som selv har fortalt dette sier sånn omtrent : » Han var trolig tilfreds da han fikk dø»

Ingebrigt Johannesen syntes jobben var nifs selv om han visste doktor Håvik var svært flink som kirurg. Han visste trolig om Håviks tid som kirurg i Leopoldiville i Belgisk Kongo. Under det redselfulle regimet til Kong Leopold.

Sydney Hart ble gravlagd i Odda i 1921. Gravstedet ble oppgradert av Robert Hermansen for ca. 25 år siden.

(Nesten hele denne historien er hentet fra arkivet til NVIM )

http://www.nvim.no/industristaden-odda/vaktmeister-pa-sjukehuset-article761-908.html

Reklamer