Stikkord

, , , , , ,

Storelva kan gjøre store glefs ved Juvet,(foto Jangen)

Regjeringen satset på vegen over Hardangervidda. Samtidig som de nesten opplagt måtte vite at vegen fra Kløvet til Bergen (Hordalandsdiagonalen) var bedre på nær sagt alle områder. Den ville gitt større verdiskaping, den ville blitt ca 13 milliarder kroner billigere, den ville gi kortere strekning Oslo-Bergen. Men politisk var det verre. Det er ikke uten grunn at man snakker om «Hytteturer til 40 milliarder». Summen av det bevisste  feilvalget. Hvorfor har ikke dette fått konsekvenser ? Er det fordi Erna Solbergs venner bor i Bergen ?
Men konsekvensene kan komme både raskt og voldsomt med neste flom i Oddadalen. I 2014 var kun det kun en snau  flomdag til fra den store katastrofen. Vegen – riksveg 13 – var i ferd med å ryke, forsvinne i frådende vannmasser. Er det noen som tror det var den siste og største flommen i vår tid ? Og dette er en veg som ikke omfattes av flomsikring lenger nede i vassdraget. Kommer det en like stor eller for den saks skyld enda større flom , ligger vegen her, blant annet ved Juvet, svært dårlig an. I slutten av oktober 2014 var det bare knallhardt arbeid som reddet vegen – såvidt.

Flommene har vært store, de blir større.

Og en ny flom med fatale følger betyr at all trafikk mot E-134 stanser opp. Lenge. Dette var en av grunnene til at Hordalandsdiagonalen var også viktig å komme i gang med. En av de dårligste veger på Vestlandet ville få en erstatning. Dette vet naturligvis Ketil Solvik Olsen – samferdselsministeren – veldig godt. Han måtte nok svelge sine kunnskaper om milliardtapet som hyttevennene i Bergen påfører oss.  Men Hordalandsdiagonalen bør holdes politisk varm. Og Arnfinn Førsund som ledet arbeidet med å fram Hordalandsdigonalen sto svært sentralt i arbeidet fram til valget, sier at han enig i at saken og vegen må på bordet igjen. – Og at samferdselministeren var og er trolig helt enig med oss, er jeg ikke særlig i tvil om, sier Førsund.

Uansett haster det. Ikke minst har klimakrisen gjort at det haster.