Stikkord

, , , , , , , , , , ,

Det knuste regjeringsbygget er en viktig del av vår kulturarv.

Det knuste regjeringsbygget er en viktig del av vår kulturarv.

Det var litt rart å se Jens Stoltenberg stå i Regjeringbyggets 16. etasje, på sitt eget kontor som ble sprengt i filler 22.juli 2011. Han var fremdeles statsminister, men det var bare noen dager igjen av hans regjeringstid. Kontorene var nakne rom – det var ingenting igjen. Møblene var borte, bord og stoler – alt. Gardinene var vekke og veggene hadde ikke den turkise tapeten lenger. Jens Stoltenberg forsto plutselig at han sto midt inne i en naken kulturarv, en arv han er en vesentlig del av. Debatten om Regjerinsbyggets videre skjebne går fortsatt.
Regjeringsbygget var full av stor kunst og det var bygget like etter krigen. Jeg vet ikke hva Jens Stoltenberg tenkte. Men han skjønte jo at bygget har en historie det er verd å ta vare på. Og kanskje skal han tilbake dit. I mellomtiden kunne han kanskje ta en eller to telefoner til Odda og sine partivenner og fortelle dem noe om kulturarv.  Det har aldri hans partifeller i Odda forstått noe av. Historien lokalt er på en måte en slags spasertur  i  ruinene av bygninger vi skulle tatt vare på.

Jens Stoltenberg vet at Regjingsbygget er en del av vår kulturarv

Jens Stoltenberg vet at Regjingsbygget er en del av vår kulturarv

Noe har skjedd. De som aldri har forstått hva som er vår arv er, som ikke har forstått at bygninger er mer enn fire vegger og et tak. Det er noe mer enn verdien av skrap. Det er 100 år med generasjoners arbeid, historier som sitter fast i veggene i Cyanamiden, i Lindehuset, i ovn 3 (skulle vært ovn 1 og 2 også), kranene på kaien, importkaien, skaltaket. Det er flere og flere av dine egne som har sett det som du, at verdiene ligger ikke i skrapprisen, men i kjærligheten til vår arv. Og det er ikke kunsten til Picasso på veggene som er det viktige, det er historiene i historien, det er både de lange og korte linjene.

Kulturarv ble skrap - og ingenting annet.

Kulturarv ble skrap – og ingenting annet.

Men det har altså skjedd noe. Riksantikvaren går videre. Odda Smelteverk skal ikke bli en ruinhaug. Det skal heller ikke Regjeringsbygget. Ikke sant, Jens Stoltenberg ?

Hva sksl det koste ? Mye. 80 prosent er Statens ansvar.