Stikkord

, , , , , ,

Ser han etter det fordømte folket.

Ser han etter det fordømte folket. Foto Jangen.

En gang i tiden,  for over 1000 år siden, bodde det et folk på fjellet et sted mellom Odda og Kvinnherad.  Sagnet ville ha det til at dette folket ble seinere kalt «de som bodde i det åttende prestegjeld».  Det var et ondt folk, derfor var det ingen som ville ha noe med dem å gjøre.  Den gang var det ikke mye is der som Folgefonna var.  Det var grønne daler, bratte fjellsider og spesielt var det  både vanskelig å komme seg inn og vanskelig å komme seg ut av dalen hvor det fordømte folket bodde.  «Det åttende prestegjeld».  Så kom isen tilbake. Det var kalde og regnfulle år.  Folk måtte dra fra dalene ettersom isen vokste.  Men de fordømte dro ikke.  De ble der inne i dalen sin.  Og der er de ennå.  De bor under isen.  Og deres etterkommere er bare menn,  hårete menn,  onde menn.  Noen ganger kommer de opp på isen.  Da røver de en kvinne .  Slekten skal føres videre under isen.  Kvinnen blir til hun har født så mange barn hun er i stand til.  Bare guttebarn.  Siden blir hun aldri spurt.’

I følge sagnet stikker de av med kvinnfolka.Et sagn.  Et eventyr. Men det er riktig at isen slett ikke er så gammel som vi tror.  Vikingene gikk tørrskodde over det som i dag er Folgefonna.  Liksom Hannibal gikk over Alpene med elefantene sine.  Klimaforskere vet at isen slett ikke er så gammel som vi tror.  Men fra 1200-tallet vokste isen raskt.  I dag forsvinner isen igjen.

Et sagn , et eventyr, isen har gjemt det meste. Til nå.  Men Folgefonna er ikke hva den var. For isen har vært borte før. Vikingene gikk tørrskodd over fonna. Hannibal møtte ikke på så mye is da han dro over Alpene med sine elefanter.  Klimaforskere forteller om milldere tider.  Kanskje – en vakker, skummel dag dukker det opp en like skummel hårete mann fra en skummel dal. Han skal finne seg en kvinne.