Stikkord

, , , , , , , , , , ,

Å kjøre utfor er ingen spøk i Måbødalen, særlig ikke med trailere,

Å kjøre utfor er ingen spøk i Måbødalen, særlig ikke med trailere,

Like etter nyttår i 1987 skjedde en av de mest dramatiske ulykker som til da hadde skjedd øverst i Måbødalen.  Like før det ble mørkt på ettermiddagen var det bare såvidt en bensinbil klarte svingen akkurat der Måbødalen tar til å stupe utfor.  Svingen ble forøvrig utbedret kort tid etter.  Det var nullføre og rett og slett uhyggelig glatt.  Spesielt var det ille for store, tunge kjøretøy.

To vogntog kom sammen over Hardangervidda om natta.  Begge bilene var godt skodd og det var ca 50 meter mellom dem.  De hadde kjørt over Hardangervidda mange ganger og de var klar over svingen.  Kjørte de utfor der var det kvelden,  100 meter fritt fall rett ned i røysa. Måbødalen er ikke noen spøk, det er noe av det villeste som finnes.  De var imidlertid trygge – trodde de.  De dro seg nedover fra Dyranut, forbi Maurset og nedover mot Måbødalen.  Det var mørkt, stilt og ingen møtende trafikk.

Det første vogntoget nærmet seg svingen,  svingen begynte, men bilen reagerte ikke, hjulene bet ikke,  det fantes ingen utveg, i løpet sekunder forsvant det store vogntoget ut i det store svarte hull.  Skrekkslagen så sjåfør i vogntog nummer to kameraten forsvinne.  Men så fikk han nok med seg selv. Hjulene var låst. Det store kjøretøyet var på vei utfor.  I siste liten fikk han kastet seg ut, traff innsiden av støypekanten og ble liggende i vegbanen.  Han knapt enset bråket fra vogntoget som ble smadret nede i juvet.  Så ble det stilt.  Overdøvende stilt.  Gud veit hvordan tankene hans var akkurat da.  Så hørte han ei  stemme.  Han trodde det knapt. Han ropte. Kameraten var bare noen meter fra ham.  Og der øverst i Måbødalen sto de to og holdt rundt hverandre. Midt på natta trillet tårene på to som  var verdens gladeste  mennesker akkurat da.  100 meter der nede lå to vogntog knust til det ugjenkjennelige.

De begynte å gå. Til Maurset.

Dagen etter var de to sammen med undertegnede i et helikopter ned i juvet like ved Vøringsfossen.  De sa ikke så mye da de så restene av de to vogntogene som lå nede ura, etter et stup på 100 meter.

Det hører med til historien at politiet etterforsket utforkjøringene og mistenkte de to for forsikringssvindel. Det ble raskt avvist.  De to sjåførene hadde klart seg som ved et under. Tidligere på dagen hadde en bensinbil fra Odda vært på nippet til å gå utfor på samme sted. Den erfarne sjåføren hadde stanset med forhjulene langt oppe på sikringsmuren. I følge det han sa hadde han aldri opplevd et så forferdelig føre.

(Bildet viser stedet på sommerføre. Svingen som en ser på bildet er stedet de to kjørte utfor)

Reklamer