Stikkord

, , , , , , , , ,

En slik glassvegg hadde Aksel Fossen satt pris på. Denne er fra Bilbao og forteller en historie om arbeidet.
En slik glassvegg hadde Aksel Fossen satt pris på. Denne er fra Bilbao og forteller en historie om arbeidet Et arbeid som Bilbao var stolt av. (Foto. Alf Robert Sommerbakk)

Han kom hjem til Norge i 1946 – et år etter at krigen var over.  Han hadde ikke vært hjemme på seks år.  Seks år som han nesten aldri snakket om verken da eller seinere.  Seks år som skytter i handelsflåten. Seks år med opplevelser krigen delte ut med rund hånd. Seks år med i stykkerskutte skipskamerater, med to torpederinger,  han var fortsatt bare egentlig en guttunge som blei voksen mye før tida.  I seks år hadde han seilt med døden som konstant passasjer ombord.  Aksel Fossen hadde gjort alt det han måtte og mye, mye mer.  Han var ikke alene, han visste hvilken innsats tusenvis av sjøfolk hadde gjort.  Båten hans kom til Oslo sensommeren det året.  Han var en gammel mann på 24 år. Han gikk i land på Filipstad i Oslo.  Han fikk et ullteppe og et velkommen hjem – hvis de hadde kommet på det.  Et ullteppe og ei seng og ingen kom på å si takk for innsatsen.  Han hadde gitt vekk seks år av et ungt liv, han levde og forsto ikke hvorfor.

Aksel Fossen sviktet, men partiet sviktet ham.
Aksel Fossen (til høyre) sviktet ikke, men partiet sviktet ham.

Aksel Fossen satt 16 år på Stortinget for Arbeiderpartiet.  Han hadde av og til dårlig samvittighet fordi han ikke tok tilstrekkelig opp sviket også hans eget parti hadde gjort overfor krigseilerne.  Han snakket stadig lite eller ingenting om krigen, det gjorde for vondt.  Han ble imidlertid en av de mest respekterte industripolitikere Norge hadde.  Og jeg husker hva industriminister Finn Christensen sa om Aksel Fossen:  «Han var den beste på industripolitikk av alle.»

For mange år siden traff jeg Aksel Fossen i fjellet, på vei ut av Tjoaminne. Han hadde mistet en verdifull klokke inne i ura der og var litt trist. Men det betydde egentlig ikke annet enn affeksjonsverdien for ham, han hadde fått den for sin innsats på Stortinget. Det han aldri glemte var velkomsten han fikk på Filipstadkaien en sensommerkveld i 1946.  Sviket satt inne i ham et sted.  Selv sviktet han ikke.

Han døde 31.august  2009.