Stikkord

, , , , , , , ,

Dordei fikk høre mye fint om seg selv.

Dordei fikk høre mye fint om seg selv.( Foto; Synnøve Skeie Fosse )

Den kom seint, men den kom, og den kom godt. Kongens Fortjenestemedalje. For henne selv og for de mange som hadde ventet på å få hedre Dordei Nesheim Raaen. Hun gikk jo av som sjef ved Odda Bibliotek i 1984 -og bosatte seg ganske raskt på Voss. Hun «flyktet» fra det politiske Odda, sies det. Eller et mannsdominert Odda som hun ofte  måtte slåss mot. Og som hun ofte tok dem med offensiv kvinnelist. Men de  fikk også merke direkte at Dordei Raaen  ikke var ei dame som lot seg pille på nesa.

15.mai 2015 var det likevel hennes storartete innsats for bibliotekene i sin alminnelighet og biblis i Odda spesielt, det handlet om. Et bibliotek hun bygde  ut i grunnfilosofien av at et bibliotek var selve basisen for vår kulturforståelse. Og vil trolig alltid være det. Hun var den første til å kunne låne ut billedkunst, musikk. Og hun gjorde Odda Bibliotek – eller biblis – til virkelig å bli en folkeeiendom, ikke minst for barna. Ihvertfall barna i Odda. Dordei Raaens navn er skrevet med gullskrift blant bibliotekarer i landet.

Dordei Nesheim Raaen fikk Kongens Fortjenestemedalje av ordfører John Opdal.

Dordei Nesheim Raaen fikk Kongens Fortjenestemedalje av ordfører John Opdal. (Foto: Synnøve Skeie Fosse )

Det var stuvede fullt på biblis da Dordei Raaen ble hedret. Frode Grytten som er en av dem som dukket opp av bokhaugen på biblis,  holdt hovedtalen og – eller var det en annen som dukket fram av bøkene – Fritt Ords leder Knut Olav Åmos – som senere på dagen siterte Dordei Raaens glassklare definisjon på hva et intellektuelt menneske er: «Et menneske som har et hode til å tenke med». Og stort mer presist kan man ikke si det. Det litt underlige og i allefall utrolige morsomme er at Dordei Raaens navn fortsatt er like flott og står like sterkt blant oddinger som det gjorde for over 30 år siden. Det viste ikke minst det store oppmøtet ved tildelingen. Hennes ånd svever fortsatt mellom bokhyllene i Odda bibliotek.  Og jeg slutter meg til alle gratulantene.

Takk til Synnøve Skeie Fosse som hadde årvåkent vett til å foreslå til en veldig fortjent pris.