Stikkord

, , , , , , , ,

Jarositten havner inne i fjellet her inne et sted.

Jarositten havner inne i fjellet her inne et sted.

For noen dager smalt det på riksvegen på Eitrheim, en overbygd lastebil kjørte av vegen og ut på betongdekket til jarosittledningene. Betongdekket beskytter de kraftige plastledningene som fører store mengder restavfall fra Bolidens produksjon av sink til de enorme fjellhallene lenger ute på Eitrheim. Den tunge bilen gikk tvers gjennom betongplata og kunne ha knust plastledningene med de fatale følger det hadde kunnet fått. Det ene forhjulet sto tett på ledningene og var bare centimetere fra en katastrofe. Ombord i bilen var det mange tonn med sprengstoff. Og selv om det antagelig skulle mye til for at denne ladningen hadde gått i lufta så er det likevel svært skremmende. Særlig for oss som bor tett i nærheten av det som skjedde. Etterhvert kom det politi, folk fra Zinken, kranbiler og folk som pratet med både kropp, hender og munn.  Og alt sammen så ut som et trafikkuhell hvor det eneste som var skadet var lastebilen og stoltheten til sjåføren. Det var forresten to i bilen. Naboen tok bilder av «oppryddinga» og så kunne det vært glemt.  Hvis det ikke hadde vært de enorme konsekvensene det kunne ha fått. Noen dager senere var det kommet en trelem over bruddet på betongen.  Og nå ? Hva skal skje – ingenting ?

Var uforkjøringen farligere enn vi trodde ?

Var uforkjøringen farligere enn vi trodde ?

Sprengstoffet skal brukes på fjellet like utenfor Eitrheim, jarosittavfallet skal fortsatt bli sprøytet inn i fjellet.  Til nå over 20 haller som hver for seg er tre, fire ganger så store som en idrettshall, fyllt opp med jarositt. Hallene mures igjen når den ikke kan ta i mot mere av den rødbrune massen. Masse som tidligere farget indre del av Sørfjorden rød og gjorde den livløs. Steinmassene blir ustanselig tippet i fjorden rett utenfor Eitrheimstunnelen og steinmassene fra fjellet har vokst seg opp til å bli formidable grunner. Steinmassene har verken Odda kommune eller Zinken gjort seg nytte av. Unntaket er Hotel Ullensvang som fikk vunnet inn land hotellet hadde bruk for.

Ledningen følger riksvegen.

Ledningen følger riksvegen.

Jarositt- og vannledningene er ca to eller tre kilometer lange og ligger kloss i riksveg 550 , de har sendt enorme mengder inn i fjellet. Jarositt inneholder mest jern, men har alle metaller i seg, deriblant gull og sølv. Det ligger tonnevis av gull inne i fjellet. Det har vært forsøkt å vinne det ut, men det blir ikke regningsvarende. Det er kanskje viktigst i første omgang å få bedre sikring av de tre kilometer lange ledningene. Det ligger en potensiell miljøkatastrofe under tynn betong.