Stikkord

, , , , , , , ,

Storhotellet

Storhotellet – et helt samfunn var bosatt i dette huset.

Det er gått noen år siden Storhotellet ble aktuelt igjen. Det store og mangfoldige huset lå på kanten av Tveitahaugen forsvant i oddisk rivingslyst. Det er noen tiår siden bygningen ble borte. For noen år siden ble Storhotellet presentert på facebook og vakte stor interesse, særlig blant folk fra Tyssedal. Alle hadde noe å fortelle, «alle»  hadde bodd i bygningen, eller hadde kjente som hadde bodd der. Alle kjente eller hadde hørt om vaktmesterne Johan Gren den første og den andre. Og spesielt den første var så ubegripelig sterk at det går gjetord om styrken hans ennå.  Han døde i 1934.   Storhotellet var familieleiligheter, ungkarshybler, det var eget bibliotek, egne felles stuer. Det var flere innganger. I praksis var Storhotellet i Tyssdal et helt samfunn.

Storhotellet var virkelig stort. Også sett fra nordøst.

Storhotellet var virkelig stort. Også sett fra nordøst.

Etter at facebook kom det som sagt utrolig mange henvendelser. En av den fra Ernst R. Midtun, odding som bor i Sandefjord. «Fortell – og la folk komme med sin historie, det er viktig». Noen sånt, sa han. Og initiativet ble fulgt opp, Kraftmuseet , tok på seg å være administrator av prosjektet. Møter ble holdt, kommunen fikk søknad om penger til prosjektet – og der stanset det.
Jeg vet ikke hvorfor. Men det er jo viktig – det er en helt sentral og viktig del av ikke bare Tyssedals, men hele Oddas historie.  Historien om Storhotellet dukket opp etter den stygge brannen på Rjukan nylig. En gammel bygning som også har sin historie og som nå tjente som asylmottak, ble kraftig ødelagt i brannen. Rjukan vil bygge opp igjen huset, det er forøvrig en del av UNESCOs Verdensarv og vil mer eller mindre automatisk få midler.

Vi har ikke Storhotellet lenger, det ble som sagt revet, men vi bør få dokumentert livet i Storhotellet, slik det var, helst fortalt av de som bodde der.

På pynten bak der som Storhotellet sto, står monumentet «Elektra». Monumentet skulle vært et av de vakreste og mest betydningsfulle monumenter på hele Vestlandet.  Det har blitt det motsatte. I dag, i 2024, er monumentet som Finn Erik Modahl så vakkert og tidsriktig skapte, ei stor skam for Odda. 
Hva har Odda, nå Ullensvang kommune, tenkt å gjøre med det ? Oddas evne til å ta vare på sin og samfunnet sin historie, er ikke god.  Det går ei trist linje fra den vakre karjolvogna som Odda fikk som gave, som kommunen sa tusen takk for, og som de lot å stå til å råtne ved gamle Solfonn Hotel – – til Elektra snart 60 år seinere. 

Elektra for noe år siden