Stikkord

,

Odd Slåttelid var en del av ei slekt som måtte tåle svært mye under krigen. Broren Ørnulf og faren Harald ble begge et offer for sin kamp mot nazistene. Begge fikk en ærefull begravelse på Bergjaflot etter krigen.
Odd døde for kort tid siden. Den siste tiden bodde han på Bråvolltunet i Kinsarvik. Han ble nesten 98 år gammel.
Odd Slåttelid var ingeniør på Odda Smelteverk og vi snakket sammen av og til om stedet som ble kalt Lindeplassen. Odd ble «rødere» i stemmen av dette navnet.
«Det er greit at Lindehuset har navnet etter tyskeren Linde, det var han som sto for den teknologien som ble brukt i huset. Men plassen utenfor – plassen mellom Litteraturhuset og Lindehuset – har aldri blitt kalt Lindeplassen, det er et oppkonstruert navn som ikke har noe på smelteverket å gjøre.
Odd sa ikke noe om hans personlige forhold til de tyske nazistene. Det hadde vært overflødig. Han ble merkbart opprørt når han snakket om plassen innenfor porten.
«Kall gjerne plassen for Albert Peterssons plass – det hadde både han og stedet fortjent. «Porten» kan være greit, det også. Det var jo «Porten» stedet ble kalt hos smelteverksarbeiderne.» Sa Odd Slåttelid på 8. mai for noen år siden. Han var alltid på rådhusplassen og ved minnestedet over de falne det dagen .
Et vakkert minnested som i dag – 8.mai – blir hedret.
I år er det 79 år siden krigen var slutt.