Stikkord

, ,

Per Isberg budde mye i sommerhalvåret på Isberg. Og han budde der oppe på stedet som har blitt stedet der den ene av de to siste skarpretterne i Norge kom fra.
Men Per Isberg var en fredelig mann og han var ikke en gang i slekt med Samson Isberg. Per var ansatt i Statens Vegvesen og kjørte stor lastebil mesteparten av sitt voksne liv.
Sigmund Lekve og jeg snakket lenge med Per oppe på Isberg i 2005. Han var da 86 år gammel. Tor Sigurd Isberg drev gården den gang. Og driv den sammen med samboeren i 2026 fortsatt.
Per døde for flere år siden, for et par siden døde også min følgesvenn Sigmund Lekve.

Driver gården

Tor Sigurd Isberg i arbeid på garden for 20 år siden

Men sjølve fjellbonden, Tor Sigurd Isberg, driver garden fremdeles, og trives. Han pendler mellom Nordsjøen i arbeid og garden fleire hundre vegløse meter over Sørfjorden med vel så mye arbeid.
I allefall holder Tor Sigurd Isberg en meget viktig fjellgård i hevd. Og nå vil nok garden kunne få enda mer besøk etter Musikkspillet om Samson Isberg. Samson skal være født Odda. Han levde bare noen år på Isberg. Han var en frisk type som til og med gikk på hendene opp kirkegolvet i den gamle steinkirka ( revet i 1869 og 1870. )
Det er det dramatiske livet til bøddelen Samson Isberg som nå på torsdag i musikk og tekst får sin premiere. Folk i Ullensvang har noe å se fram til.
Samson Isberg var født i 1795 og døde 78 år gammel i 1873 i Bergen.