Stikkord

, , , , , , , , , , , ,

Kristoffer var ikke med da bildet ble tatt. Han var sikkert på tur. Men han drosje han også,

Kristoffer var ikke med da bildet ble tatt. Han var sikkert på tur. Men han kjørte drosje han også. Blant de som er på bildet finnes Waldemar Valle, Sigvart Johannesen (i midten) Herbert Holm (bestefar til Cato), Gustav Vasa Andersen og sittende på hver sin støtfanger Knut Gravdal (far til Jangen) og Einar Uthus. Kristoffer Saupstad og far begynte å kjøre drosje i 1926. Begge var født i 1901.

Kristoffer Saupstad spiste fisk til middag seks dager i uka. Den sjuende spiste han kjøtt. Den dagen var det Ruth som laget middagen. Han spiste hos henne på søndagen, hos kjæresten. Hun var enke, han var enkemann. De var sammen, men bodde ikke sammen. Det var greiest sånn, og nå hadde de «flørtet» med hverandre i flere år. Hun var 86 han nærmet seg 102. Det var to år siden – ble det sagt – at de som bodde i leiligheten under dem på Kvitavoll hadde klagd på bråket. Høy musikk og folk som danset der oppe. Polka.

En dag sa Kristoffer at han ville ta en tur hjem, til Vestvågøy i Lofoten. Han ville dra alene. Han var 98 år og skulle han komme seg avgårde måtte han gjøre det nå. Kristoffer Saupstad satte seg i bilen, hans beige VW 1600 og la vei. Han hadde kjørt bil i langt over 70 år, uten uhell å snakke om. Han brukte tre dager på turen. Det er vakkert på Vestvågøy. Det er Lofoten. Kanskje den aller vakreste del av Norge. Og muligens et av de mest interessante delene av landet.

Sånn var bilen til Kristoffer

Sånn var bilen til Kristoffer

Kristoffer bodde vegg-i-vegg med min mor. Han var like gammel som min far ville vært. De hadde begynt å kjøre taxi samtidig. Jeg så dem på et bilde der de satt på  støtfangeren av hver sin Chevrolet, bildet var tatt på Almerket i 1926.  Jeg spurte Kristoffer en dag, vi satt i leiligheten hans, hvordan det hadde vært å få barnehageplass. Han lo, kommunen hadde sendt ham et brev, de kunne ikke vite at han var født i 1901, ikke i 2001. Han fortalte om ei sterk slekt, ei søster som hadde emigrert til USA og som 96 år gammel hadde hatt egne maleriutstillinger der borte

«Æ blei spådd av ei lappkjerring en gang, æ var bare femten år, jobba i gruvene i Sulitjelma og hu gamla mente æ ville leve til æ var 120. Æ bare fnøys av slikt kan du vita. Men no begynne æ pinadø til å lure.»  Kristoffer fortalte at han trodde mye fisk var godt kosthold.

Kristoffer Saupstad falt en dag stygt i gågata i Odda. Han ble aldri skikkelig god i den ene skuldra og ble svak. Han døde i 2004, 103 år gammel.  Den beige VW-1600 sto alene igjen på parkeringplassen og Ruth hadde ingen kjæreste lenger.